Loader
Sluuswachter - Cadzand-Bad
233
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-233,bridge-core-3.0.9,qi-blocks-1.2.5,qodef-gutenberg--no-touch,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1400,footer_responsive_adv,qode-theme-ver-29.7,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,qode-wpml-enabled,wpb-js-composer js-comp-ver-6.13.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-6898

Sluuswachter

Het beeld van de “Sluuswachter” in de jachthaven van Cadzand-Bad wordt vaak gebruikt als begeleidend model voor Selfies. Maar wat zit er achter deze figuur, die vanaf de dijk boven het Uitwaterung kanaal naar beneden kijkt, naar de jachthaven en de Noordzee? Toen tussen 1870 en 1875 de afwateringsgoot werd gegraven met kruiwagens, schoppen en veel menselijke spierkracht voor de poldergebieden in het achterland van Cadzand, werd één man steeds belangrijker: de sluiswachter. De “Sluus Guard” had als belangrijke taak om het getij van de Noordzee te observeren en bij hoog water de zware sluisdeuren voor de donderende Noordzeegolven te sluiten om het achterland van Cadzand te beschermen tegen het binnenstromende zeewater via de afwateringskanaal.

De sluiswachter: Cadzand’s belangrijke wachter over het eb en vloed van het water.

Omgekeerd moest de “Sluuswachter” bij eb de poorten weer openen, zodat het water dat uit de velden onder zeeniveau gepompt werd, via het Uitwateringkanaal naar open zee kon lopen. In het moderne, automatisch bediende gemaal (“Gemaal”) aan de dijkwand herdenkt het standbeeld “Sluuswachter” deze verantwoordelijke taak en de toenmalige sluiswachters. Piet de Lijser, de laatste “Sluuswachter van t’ haventje va Kezand” stond model voor de figuur van de beeldhouwer Guido Metsers, die sinds 2000 naar de Noordzee kijkt en sinds 2017 naar de haven.

 

Categorie
Attracties, Jachthaven