Loader
Groenten van het strand - Cadzand-Bad
5611
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-5611,bridge-core-3.0.9,qi-blocks-1.2.5,qodef-gutenberg--no-touch,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1400,footer_responsive_adv,qode-theme-ver-29.7,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,qode-wpml-enabled,wpb-js-composer js-comp-ver-6.13.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-6898

Groenten van het strand

  • Queller
  • Queller
  • Lamsoor
  • Seegras

Queller, zeeasperge, zeekraal, zeekraal of Nederlandse Zeekral: de typisch Zeeuwse wilde groente is de eerste kolonist van de vaak ondergelopen wadplaten van de Nederlandse kusten en groeit ook in het natuurgebied “Het Zwin” bij Cadzand-Bad. De licht gepeperde en zoute smaak zorgt ervoor dat Zeekral vaak in restaurants wordt geserveerd als bijgerecht bij visgerechten en zeevruchten. Puur en knapperig vers, Queller smaakt het lekkerst; de Queller wordt geblancheerd voor een paar minuten met een stuk boter. Zeekral smaakt ook heerlijk als rauwe groente of als bijgerecht bij zoute azijn en is gemakkelijk te gebruiken in de vakantiekeuken tijdens een vakantie in Cadzand. De jonge plant met zijn vlezige, bladloze, eenjarige oksels wordt vanaf mei met de hand geoogst; alleen de uiteinden worden verwerkt. In Nederland is Zekraal vaak verkrijgbaar in de supermarkten van de groente- of visafdeling en bij de vishandel.

“Zeekral’: Zeeuwse queller als smakelijke groentegarnituur voor maritiem voedsel

De Queller is overigens de enige kwelderfabriek die als gevolg van de overstroming of het overstromingsgevaar zout nodig heeft om te kunnen leven. De plant verrijkt de zoutionen uit de modderige bodem om de osmotische zuigkracht van de zoute bodem te overwinnen en water te absorberen. Elke keer dat het zoutgehalte van de plant toeneemt, wordt dit geregeld door extra wateropname in het weefsel om de zoutconcentratie draaglijk te houden.

“Lamsooren”: Zeewater strand asters als een delicatesse

“Lamsoors” behoren tot de “zilte groeten” – wilde groenten die het zoute water van de Noordzee nodig hebben om te groeien en te leven. Vroeger was Lamsoors in Zeeuws-Vlaanderen een arm volkvoedsel; tegenwoordig ligt de Strand-Aster – de Duitse naam dus – op de borden van vele topkoks uit de regio rond Cadzand. Lamsoors zijn een perfecte begeleider van de vis of de Oosterschelde kreeft. De bladeren van de lamsoor, die doen denken aan jonge tulpenbladeren, smaken iets zout en kruidig, hun textuur is steviger dan spinazie. Lamsoors zijn ook zeer geschikt voor uw eigen keuken op een Cadzand vakantie, omdat de strandster zich als spinazie gedraagt op het gebied van kooktechniek. Was de bladeren en kook ze kort in ruim water zonder zout (“blancheren”). Gooi ze dan in de pan met boter en sjalotten – natuurlijk zonder zout, want Lamsoors heeft daar genoeg van. De populaire groenteplant wordt nu commercieel geteeld op Zeeuwse akkers in de buurt van de zee en de lamsoor is te vinden in supermarkten en kruidenierswinkels.

 

Categorie
stranden